[vc_row rt_row_background_width=”fullwidth” rt_row_content_width=”default” rt_row_style=”default-style” rt_row_height=”” rt_column_gaps=”” rt_row_shadows=”” rt_row_borders=”” rt_bg_effect=”classic” rt_bg_image_repeat=”repeat” rt_bg_size=”cover” rt_bg_position=”right top” rt_bg_attachment=”scroll” rt_bg_layer=”” rt_bg_video_format=”self-hosted”][vc_column rt_bg_effect=”classic” rt_bg_image_repeat=”repeat” rt_bg_size=”auto auto” rt_bg_position=”right top” rt_bg_attachment=”scroll”][vc_column_text]

Een minuut stilte voor Daan van der Meijden………….

Een opsteker in de mindere tijden. In een spectaculaire bekerwedstrijd heeft Helvoirt 1e klasser Nemelaer na strafschoppen uit de beker geschoten. Na 90 minuten stond er 3-3 op het bord, een stand die over 90 minuten gezien ook wel terecht was. Met de loterij van strafschoppen was Helvoirt uiteindelijk de gelukkigste.
Het was weer zover. Vandaag de zoveelste derby tegen Nemelaer. Toch was het pas de 6e keer in bekerverband, waarvan de 5e keer in Helvoirt. Toch werd de voorbereiding richting het bekerduel met de zuiderburen enigszins verstoord doordat Daan van der Meijden afgelopen vrijdag verongelukte. Hij was dan wel geen lid meer van de club, hij kwam nog vaak kijken naar z’n vrienden en speelde bovendien een aantal jaren samen met enkele spelers van de selectie. Daarom werd ook een minuut stilte voor hem gehouden.
Helvoirt wilde het dus vandaag niet alleen voor de eer van de gemeente doen (het is misschien wel de laatste keer dat de term ‘gemeentederby’ op deze wedstrijd staat) maar toch ook een beetje voor Daan. Het begin was in ieder geval veelbelovend. Nemelaer mocht aftrappen maar na 25 seconden vond Rico Menno, terug van een schorsing, die de bal op het dak van het doel liftten. In de 5e minuut ook de eerste kans voor Nemelaer. Bram Bergmans schoot net naast. In de 7e minuut passeerde Luuk Vermeer eerst 1 man, wurmde zich vervolgens langs 2 Helvoirtenaren en z’n voorzet werd door Wouter van der Mee vrijstaand bij de 2e paal ingeschoten; 0-1. Ondanks de achterstand kreeg Helvoirt wel wat mogelijkheden. Tim gleed half weg in kansrijke positie en Luke vond uit een vrije trap het zijnet. In een fase waarin Nemelaer misschien voetballend beter was leek Collin in de 23e minuut de 1-1 te scoren maar net voor hij doelman Kamile de Jong wilde omspelen redde de Jong met een hand. Na een half uur verdubbelde Nemelaer de voorsprong. Giel van de Ven stuurde Joeri Vugts diep, die kapte Stijn uit en knalde de bal fraai in de lange hoek; 0-2. Een minuut later werd het even onvriendelijk, hoort ook bij een derby, toen Rico een overtreding maakte op Wesley Diepens. Er werd ook wat geduwd her en der maar alleen Rico kreeg geel. De 1e helft kende nog 2 hoogtepunten. Een omhaal van Vugts, inzet ging wel ruim naast, maar hoogstandjes zijn altijd wel leuk om te aanschouwen. En Rico die overschoot na een lange bal van Luke. Zo was de 1e helft grotendeels gelijkwaardig, was Nemelaer voetballend beter, kreeg Helvoirt wel wat kansjes, maar liet Nemelaer, zeker ook door de individuele kwaliteiten van spelers als Vermeer en Vugts, zien hoe je de kansen moet verzilveren.
De start van de 2e helft was voor Helvoirt en na 52 minuten zag het zich daarin dan ook beloond worden. Uit een vrije trap van Thijs kwam Rico voor de Jong en tikte de 1-2 binnen. En juist op het moment dat iedereen in het blauw-wit weer hoop kreeg op een comeback, zette Nemelaer een halve minuut later de marge alweer op 2. Van de Ven stuurde weer Vugts weg die de bal vervolgens nu onder Koen in het doel plaatste. Op het uur had Koen ook moeite met de vrije trap van Wouter Molenaar die hij nog maar net tot hoekschop kon verwerken. Halverwege de 2e helft begon Helvoirt, na de mindere fase door de snelle tegengoal na de 1-2, weer beter in het spel te komen en Nemelaer speelde vervolgens een stuk minder dan in de 1e helft. In de 66e minuut kopte Rico een vrije trap van Koen A net naast. In de 69e minuut volgde een scrimmage voor het Nemelaer doel. Collin stuitte eerst op een verdediger, daarna op de Jong en de afvallende bal werd door Menno wel in het doel geschoten; 2-3. Ineens hing de gelijkmaker ook in de lucht. En met name Koen A kreeg kansen op die 3-3. Eerst ging de Jong onder de vrije trap van Luke door, maar Koen schoot over. Daarna probeerde Koen het met het hoofd maar nu maakte de Jong er een hoekschop van. In de 81e minuut ging Rico een combinatie aan met Luke, om vervolgens van een meter of 20 de bal schitterend over de aan de grond genagelde de Jong te schieten; 3-3. De wedstrijd bleef boeien. In de 86e minuut schoot Molenaar een afvallende bal uit een hoekschop hoog in het doel maar omdat Koen J werd gehinderd bij het uitkomen werd het doelpunt afgekeurd. Koen moest daarna ook een schot van Vugts overtikken en was in de extra tijd de Jong attent op een schot van Tim.
Bij 3-3 bleef het en dus moesten strafschoppen de beslissing brengen. Net als 9 jaar geleden, toen werd het 1-1 en miste Helvoirt vervolgens alle strafschoppen, 3 in totaal. Nu gingen de eerste 12 strafschoppen allemaal raak; 6-6, als Giel van de Ven naar de stip loopt en z’n inzet door Koen gekeerd zag worden. Vervolgens lag de druk op de schouders van Thijs om Helvoirt naar de volgende ronde te schieten. De jongeling hield het hoofd koel en schoot beheerst de 7-6 binnen waardoor Helvoirt toch nog doorbekerd want dat zag er na de 1e helft niet meer naar uit. De laatste keer dat Helvoirt een strafschoppenserie winnend afsloot was op 30 augustus 1994 tegen Nevelo, ook toen werd het 3-3 en vervolgens verloor Helvoirt strafschoppenseries van SET (1996), Nemelaer (2008), Oisterwijk (2012), Spoordonkse Boys (2013) en MOC’17 (2015). We zijn dus van een penaltytrauma verlost. Zo heeft Helvoirt de 3e bekerronde bereikt. Dat was de afgelopen 2 seizoenen steeds het eindstation, hopelijk dit seizoen niet.
Volgende week spelen we weer voor de competitie. Je zou het haast vergeten door deze wedstrijd, maar daarin hebben we de punten nog altijd hard nodig. We gaan op bezoek bij WSC. Tot volgende week.

Verslag: Jurgen Hamers, Foto’s: Gerben v/d Bruggen